Focus RS pe pamant românesc.

Focus RS pe pamant românesc.

Category : News

In urma cu mai bine de un an am fost prezent în Germania, la Koln, acolo unde se afla una dintre fabricile Ford în care se construiește modelul Focus RS.

Ne doream de mult sa vedem o schimbare la aceasta mașina și iată ca în sfârșit a apărut odată cu noul model. Cu acea ocazie am putut cunoaște noul RS, dar din pacate doar static…

Ne-am bucurat de participarea la acel eveniment important pentru ca printre cei prezenți s-au numărat Malcolm Wilson, “boss-ul” de la M-Sport și evident vedeta incontestabila Ken Block.

In luna ianuarie, i-am putut deschide ușa pentru a urca și vedea care sunt senzațiile din spatele volanului. Acest lucru s-a întâmplat la Valencia, în cadrul lansării internaționale desfășurate pe circuitul Ricardo Tormo.

Spuneam mai sus de o schimbare. Bineînțeles ca la tracțiunea integrala ma refeream si nu se putea testa mai bine aceasta inovatie decat pe un circuit special amenajat. Entuziasmul de atunci a fost reactivat in urma cu o săptămâna, când noul RS a poposit si in Romania. S-a lasat asteptat, dar sesiunile de drift de pe circuitul Motorpark Romania ne-au incantat din nou si ne-au facut sa credem ca oricând si oriunde, este o plăcere sa te afli la volanul unui hot hatch de acest gen. Giulia este o mare pasionata de masini si ca sa observi asta nu tre sa fi Vali Porcisteanu 🙂

Ea se număra printre absolvenții cursurilor de pilotaj si conducere defensiva din cadrul școlii Vali Porcisteanu. La revederea din romania cu noul RS s-a putut bucura si ea de fiecare derapaj controlat, efectuat cu brio datorita sistemelor special gândite de inginerii Ford pentru acest hot hach. Dupa multe ore de cercetare chiar si sunetul inconfundabil produs de motorul in 5 cilindrii, a putut fi reprodus din exploziile a doar 4 pistoane care prin cursa lor produc acum un volum de 2300 cmc.

Concluzia? E simplu: nu poți decât sa te bucuri când vezi ca o mașina de generație noua, produsa in 2016, iti permite sa te “joci” cu ea dupa bunul plac, sa-ti selectezi programul dorit (Normal, Sport, RaceTrack sau Drift) și sa demonstrezi calitățile de pilot cu care ai fost înzestrat. Exista si o problema totuși. Sunt capabili sa stăpânească o astfel de “bombiță” toți cei care-i trec pragul? Cu siguranță nu! Masina este extrem de permisiva și asta înseamna ca o face sa fie si periculoasa. Asadar, daca vreti sa experimentati senzatiile oferite de noul RS, fie ca-l cumarati, sau ajungeți într-un fel sau altul la volan, faceti asta doar intr-un cadru organizat si dupa o instruire de baza, legata de dinamica mașinii împreuna cu tehnici esențiale de pilotaj.