Cu McLaren 650s pe Transalpina

Cu McLaren 650s pe Transalpina

Category : News

Iubitorii de motorsport cunosc de mult timp deja celebrul drum, despre care destul de mullta lume abia ce a început sa audă. Pe acei aproape 5 km de traseu tehnic, cu multa urcare dar și câteva paliere rapide se desfășoară an de an etapa de Viteza in Coasta de la Ranca (Cupa Gorjului). Prima data când am călcat acolo a fost în 2004, la acea vreme împreuna cu Dacia Nova pe care începusem nu de mult sa concurez. Cu putin peste 70 de cai, pe un traseu abrupt, aproape ca aveai timp sa te și plictisești.
Trebuia sa pilotezi finuț mașina, sa abordezi trasele perfect pentru a putea căra cât mai multa viteza cu tine la deal. Intre timp, anii au trecut, automobilele de concurs au continuat sa evolueze și eu am ajuns ca în 2016, sa fiu din nou prezent la Ranca.

Cu aceasta ocazie datele problemei au fost putin diferite. Pe lângă programele de Rally Rent & Coaching pe care le desfășuram, avem și acțiuni în categoria “Sport Cars” Driving Techniques. Asta înseamna ca pentru a 4 a etapa din acest an, ne-am prezentat la Ranca cu un McLaren 650s, de…, 650 de cai putere și peste 800 Nm.
Având în vedere ca mașina este în configurație de strada, singura varianta a fost sa evoluez, alături de Cristi, în postura de deschizători (securitate). Fiecare urcare a fost apreciata de toți spectatorii aflați pe marginea traseului, iar în fiecare clipa în care mașina se afla pe loc (start, sosire, stop, parc service), era în centrul atenției, devenind cel mai atractiv “obiectiv turistic” din zona. Obiectivul nostru a fost atins, urcare de urcare a existat o evoluție din punct de vedere al pilotajului, trasele au început sa fie din ce în ce mai corecte, iar pe alocuri derapajele controlate au făcut deliciul publicului. Cu un V8 de 3.8 care-ți sufla în ceafa și te propulsează pana la viteze de aproape 200km/h pe un traseu montan, nu poate sa fie decât senzational. Un week-end de-a dreptul reușit, pe care nu-l voi uita prea curând și deja ma gândesc la următoarele experiențe de acest gen prin programul “Sport Cars Driving Techniques” by Vali Porcisteanu.

Vali Porcișteanu

McLaren_650s_2McLaren_650s_1