Dictarea in raliuri

Dictarea in raliuri

Category : News

 Multa lume ma intreaba de foarte multe ori de ce e atat de important un copilot, ce face el si daca e chiar imposibil de mers fara acea “dictare”…

De fiecare data incerc sa le explic cat mai detaliat tot ce se intampla intr-o masina de curse in timpul unei probe speciale, dar nu reusesc sa-i fac sa inteleaga in totalitate rolul dictarii… Drept urmare am sa povestesc aici, in detaliu, care e treaba cu “dreapta patru legat de stanga trei inchide…” Dupa cum stim raliurile se desfasoara in weekend-uri, vinerea si sambata. Echipajele se deplaseaza catre locatia raliului de martea dinaintea cursei pentru a parcurge sesiunea de recunoastere programata miercuri si joi. Acele recunoasteri sunt gandite pentru familiarizarea echipajelor cu traseul pe care il vor parcurge si pentru a lua acele “notite”. Trecerea pe probele speciale este limitata la 3 sau 2 treceri (dupa caz) si parcurgerea lor se face cu o masina de strada (cat mai apropiata de cea de curse, ca model) in regim de trafic normal cu circulatia publica deschisa.

La prima trecere pilotul ii dicteaza copilotului configuratia drumului plus toate detaliile intalnite pe proba speciala. In urmatoarea trecere (sau urmatoarele) rolul se schimba si navigatorul incepe “citirea notitelor”, iar pilotul mai aduce modificari daca este cazul. Cat de bine este facuta “dictarea” depinde de experienta celor 2, pentru ca trebuie sa-ti “imaginezi” cum se va comporta masina pe acele viraje cand le vei parcurge in regim de concurs (140-160km/h), in conditiile in care la recunoastere viteza de deplasare este in jur de 50-60km… Dupa parcuregrea programului complet, navigatorii, dupa caz, isi transcriu dictarea sau doar o corecteaza, pentru a putea fi citita corect si fara batai de cap in timpul cursei. Notarea traseului se face oarecum diferit in functie de preferintele pilotilor, dar acele “coduri” sunt foarte asemanatoare…

Majoritatea folosesc cifre de la 1 la 6 pentru a indica gradul de dificultate al virajelor (a nu se confunda cu treptele de vizeta!!!) 1 reprezinta celebrul “ac de par”, sau viraj de 180 grade, 2 – viraj de 90 grade, 3,4,5… din ce in ce mai deschise pana la 6 care este aproape drept. In afara de cat de “inchis” este virajul se mai pot adauga detalii: scurt, semi-lung, lung, lung lung (in functie de lungime), lat, ingust, inchide, deschide, varsa (daca este inclinat inspre exterior), sare (daca e denivelat si te poate “arunca”), aluneca (daca se gasesc pietre, nisip, etc). Daca virajele sunt apropiate se foloseste “plus” sau daca sunt foarte apropiate – “legat”, “in”, “imediat”. Atunci cand avem un viraj rapid (4) urmat de unul lent (1 sau 2) se mai foloseste “pentru”, adica 4-ul va fi “sacrificat” pentru abordarea corecta a celui lent. Atunci cand intre viraje sunt distante se specifica, cati metri sunt – 10, 20, 30, 50, 70, 100, 150, 200, 500. Distantele sunt extrem de importante atunci cand nu se vede virajul. Ex.1: Dreapta 4 (D4) pe varf de panta (sau cocoasa) 20, stanga 3 (S3). Ex.2: Stanga 5 (S5) mascat, 30, dreapta 2 (D2).

Alte detalii folosite in dictare: interior, taie (se taie virajul), nu taia, atentie la interior (daca nu se poate taia, existand “pericole”), urcare, coborare, pod, la iesire, la intrare, atatc tarziu, la borna, la semn, plin, pe stanga, pe dreapta… Avand in vedere cate detalii contine o dictare cred ca se poate intelege de ce este imposibil sa se poata merge fara aceasta… “repede”. Probele speciale au de regula intre 5km si 30km lungime, pot fi de asfalt sau macadam si oricat ai incerca este imposibil sa poti memora astfel de trasee. Majoritatea pilotilor mai retin anumite pasaje (involuntar) dar chiar si asa, pana nu primesti “confirmarea” in casca nu poti aborda acele sectiuni/viraje cu aceeasi incredere si in acelasi regim. Din exterior pare extrem de complicat cand auzi acesti termeni “ciudati” dar creierele pilotilor proceseaza foarte de rapid informatia si reactioneaza corespunzator (in functie de vreme, aderenta, temperaturi, anvelopele de pe masina) din talent si instinct fara a tine cont de viteza de deplasare.

dictare

Vali Porcișteanu