SINCOPE ÎN TABĂRA ARGEȘEANĂ

SINCOPE ÎN TABĂRA ARGEȘEANĂ

Category : News

Caravana participanților la Campionatul de raliuri al României s-a oprit săptămâna trecută la Odorheiu Secuiesc. Pentru a cincea rundă a epopeii din acest an intitulată, cum altfel decât Raliul Harghitei. O întrecere așteptată cu speranțe de toți competitorii, pentru că se revenea la probele de asfalt.

Valoarea platoului concurenților a crescut valoric prin prezența la start a unor sportivi maghiari, dintre care doi, Szabo și Botka, posesori de C.V.-uri de invidiat. Ambii fiind și foști câștigători ai Raliului Harghitei.

În condițiile date, toată lumea se aștepta la o dispută pentru victoria în raliu între piloții români de la clasa 2, și Botka. Și între argeșenii Porcișteanu și Tincescu (echipier al NRA Cluj-Napoca), cu Szabo, pentru locul întâi la clasa 3. Nimeni nu se gândea că va lua parte la o întrecere antologică, care își va devora liderii până pe ultimii metri ai săi!

Și a venit vremea startului, când toți participanții au aflat cu mare amărăciune că cea mai importantă probă, prima, determinantă în stabilirea unei ierarhii cvasifinală, a fost anulată!! Au parcurs-o, dar în regim de plimbare. Așa încât, pentru ziua întâi mai rămăsese două probe. Una scurtă, de 12 km, iar cealaltă și mai scurtă, Superspeciala din centrul orașului. Prima câștigată de Botka, devenit astfel lider al raliului, iar cealaltă de nimeni alții decât de regii neîncoronați ai probelor intra-muros, piteștenii Porcișteanu și Dobre! Instalați în fruntea clasei lor, la capătul zilei întâi.

În această conjunctură au pornit ostilitățile a doua zi. Ultima. În care trebuiau parcurse, de trei ori, trei speciale. Probe scurte, frumoase, dar și dificile datorită condițiilor meteo, schimbătoare de la o trecere la alta. Dintre acestea, cea mai periculoasă era ultima, botezată Lueta, extrem de tehnică și destul de îngustă, încât e ușor să greșești atunci când mergi spre limită. Și trebuie să mergi dacă vrei să te impui.

Încă de pe specială de început a primei treceri, în condiții de drum uscat, s-a produs și întâia schimbarea de lider, acesta devenind Simone Tempestini, campionul èn-titre. Care și-a consolidat serios poziția pe tot parcursul primei bucle, părând de neoprit în drumul spre victorie. În timp ce la clasa 3, Porcișteanu n-a cedat locul locul de onoare.

CARUSELUL LIDERILOR

        A doua buclă, parcursă pe un carosabil umed, extrem de glisant, ba chiar murdar, cazul Lueta, a bulversat complet ierarhiile. Tempestini face două ieșiri în decor, pierzând încă de la prima poziția de lider, în favoarea lui Bogdan Marișca. Care, la rândul său o cedează pe următoare probă, brașoveanului Dan Gîrtofan! Dar caruselul liderilor nu se oprește aici, fiindcă pe aceeași Lueta, și el o „restituie” celui de la care o „moștenise”! Proba îl scoate definitiv din lupta pentru supremație pe Tempestini, care ia și o penalizare datorită timpului pierdut cu adunarea unor piese desprinse de la mașină, la trecerea printr-o baltă!

Nici la clasa 3 lucrurile nu stau altfel. Pe Lueta 2, Tincescu, aflat în mare formă în ciuda unor dureri intercostale, cu o jantă lovită, se impune în fața concurenților direcți, apropiindu-se la mai puțin de 2 sec. de Szabo. Care devine noul lider al acesteia! Porcișteanu? A „căzut” în mod neașteptat, și ciudat, până pe locul trei, după ce a înregistrat un timp execrabil, la o diferență abisală de cel al lui Tincescu!? Explicația sa: „Am mers safe, a fost foarte alunecos și nu am vrut să riscăm absolut deloc! Am mers pe aceleași pneuri ca și în prima buclă. Am mers atât cât am considerat că e sănătos pentru noi și mașina de concurs”.

Bucla a treia, și ultima. Acum pe vreme bună! Vali și Dan trec la atac, recuperează întârzierea față de Tincescu, trec de acesta, dar nu și de Szabo. Pentru prima oară în acest sezon, Vali nu va reuși să-și câștige clasa!

Pe ultima specială, faimoasa de acum Lueta, Tincescu a atacat dezlănțuit, hotărât să se instaleze pe locul întâi. A avut chiar și un moment delicat, extrem de spectaculos, pe un viraj atacat cu mult prea mult entuziasm, din care a ieșit de-a latul, cu puntea spate măturând acostamentul! A controlot derapajul magistral, cu o măiestrie de mare campion, i-a învins pe competitorii direcți, dar nu putut să părăsească locul trei la clasă. Cinci infime zecimi de secundă l-au despărțit de rivalul său din acest an!

Cât privește câștigătorul competiției, acesta s-a decis pe ultima probă, când Marișca, după o prestație încântătoare, l-a detronat pe Gîrtofan.

O altă schimbare de lider, s-a produs in extremis, la clasa 9, cea mai populată din campionat. În care cel care a dominat-o autoritar, s-a văzut obligat să abandoneze pe ultimii km, datorită ruperii unei planetare!

Echipa piteșteană DTO – Tellur – Rally Team a suferit și ea o sincopă. Pentru prima dată în scurta sa existență nu a reușit să urce pe podium! La eșec aducându-și contribuția, în ordine: Năstase, ieșit în decor „pe o pajiște”, pe Lueta 1, de unde a revenit pe drum după mai bine de 20 de minute!! Două probe mai târziu, la a doua buclă, cutia de viteze de la mașina lui Dolofan a refuzat să mai accepte tratamentul la care era supusă, obligând echipajul la abandon tehnic. Tot pe respectiva specială, Timișică, aflat până atunci pe poziția secundă la Debutanți, „a scăpat” mașina în decor, din care „s-a extras” după circa patru minute. Și uite așa, în doar câțiva km, echipa s-a dezintegrat, punctele aduse de Porcișteanu fiind insuficiente pentru a prinde podiumul, așa cum ne obișnuise.

Nicolae Cosmescu